Warm blijven op de boot in de winter

Warm blijven op de boot in de winter

  • vrijdag, 10 januari 2020
  • Zeilen
  • Tips & Tricks

Varen in het najaar en winter kan prachtig zijn en het is vaak veel rustiger op het water. Maar met de (vries)kou lijkt het soms minder aantrekkelijk om het water op te gaan. Hoe blijf je immers warm? We geven je een aantal do’s en dont's om het niet koud te hoeven hebben tijdens je winterse vaartocht.

Onderstaande artikel is afkomstig van Zeilen

 

Goed idee om warm te blijven

Wol: De meeste technische kleding – uitzonderingen daargelaten – is van polyester of polyamide. Fleece geldt als synthetische vervanger voor wol. Wol stinkt minder snel dan synthetische producten, maar houdt veel meer vocht vast.

Skihandschoenen: Hoewel we hierbij een kanttekening moeten plaatsen die ook geldt is voor dons. De gemiddelde skihandschoen is niet berekend op een flinke regenbui en doorweekt gemakkelijk. Eenmaal nat isoleert zo’n handschoen nauwelijks meer en krijg je hem nog maar moeilijk aan of uit. Er op de hand lijnen mee aantrekken is ook niet zo’n goed idee. Daar is een skihandschoen meestal niet stevig genoeg voor. Blijft hij droog, dan is hij heerlijk warm.

Vissershandschoenen: Gegarandeerd niet ademend, maar zeker waterdicht. Gecombineerd met een fleece of wollen binnenhandschoen een beproefde combinatie en bovendien niet duur. Wel wat onhandig voor het knoop- en breiwerk aan boord.

Reserve: Mochten jouw sokken of handschoenen toch nat worden, dan kun je het best een droog paar aantrekken. Toegegeven, het is een open deur, maar heb je bij het winterzeilen altijd een paar reservehandschoenen mee?

Insmeren met vaseline: De vaseline isoleert, waardoor de huid het minder te verduren krijgt. Let er op bij gebruik van andere crèmes dat ze geen water bevatten, anders kan het middel erger zijn dan de kwaal. Lekker warm of niet, al dat plakkerige spul wordt wel een bende. Wel erg lekker voor de niet bedekte delen van het gezicht.

 

Geen goed idee

Donsjas: Als dons nat wordt, vermindert het volume drastisch en verliest het zijn isolerende werking. In zeer natte omstandigheden is dons dus geen goed idee. Moet u aan boord actief zijn – tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld – dan kan dons ook gemakkelijk té warm zijn, waardoor het zweet je over de rug loopt. Moet je lang stilzitten – bij een lange oversteek bijvoorbeeld – dan kan een met dons gevulde tussenlaag uitstekend werken. In de praktijk komt dat nauwelijks voor.

Twee paar sokken: Je hebt jouw laarzen in de juiste maat gekocht en ze zijn erop gebouwd ruimte te hebben voor één paar voeten en één paar sokken. Met twee paar sokken, zeker als ze dik zijn, wordt de doorbloeding van de voeten belemmerd. Dat ene dure paar skisokken (van wol of een synthetische stof) is de investering dubbel en dwars waard.

Plastic zakjes om de voeten: Door het plastic kan transpiratievocht niet weg, waardoor je sok en/of je huid nat wordt. En nat worden betekent koud worden. De enige uitzondering geldt voor zwaardbootzeilers met wetsuit, die toch al nat worden. Het doorlaten van transpiratie is dan minder belangrijk dan het buitenhouden van het koude water.

 

Meer tips voor jouw winterse vaartocht? Lees 11x tips voor varen in de winter

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »