Varen in het buitenland: handige tips!

Varen in het buitenland: handige tips!

  • vrijdag, 22 juni 2018
  • HISWA
  • Tips & Tricks

Nog even en het is weer zomervakantie. Veel watersporters willen ook op het vakantieadres graag een bootje huren, anderen nemen zelfs hun eigen boot mee naar de vakantiebestemming of varen vanuit Nederland naar het buitenland. Maar welke documenten heb je hiervoor nu allemaal nodig en hoe zit het met de vaarregels over de grens?

Vaarbewijs

Wil jij gaan varen in het buitenland, dan heb je een internationaal vaarbewijs nodig. Zelfs als je in Nederland geen vaarbewijs nodig hebt, moet je deze in het buitenland wél kunnen overleggen. Als je wilt varen in het buitenland heb je een ICC (International Certificate of Competende) nodig. Een groot gedeelte van de Europese landen hebben met elkaar afgesproken dat bezoekende watersporters met een zeil – of motorboor dit document moeten kunnen overleggen.

Het ICC wordt in Nederland vanaf 2010 samen met het klein vaarbewijs op hetzelfde document afgegeven. Is jouw vaarbewijs nog van voor 2010, dan dien je dit bewijs om te laten zetten. De aanvraag hiervoor kun je indienen op www.vamex.nl

Eigendomsverklaring

Als je gaat varen in het buitenland moet je altijd kunnen aantonen wie de eigenaar is van het schip. Mocht de douane hierom vragen dan dien je een eigendomsverklaring te kunnen overleggen. In Nederland is registratie voor de meeste categorieen pleziervoertuigen niet verplicht, een eigendomsverklaring heeft dan ook niet iedereen op zak. Zorg in dit geval dat je een Internationaal Certificaat Pleziervaartuig (ICP) bij je hebt. Op het ICP staan de gegevens van de eigenaar en een beschijving van de boot. Het ICP kun je aanvragen bij het watersportverbond. Het ICP wordt bijna overal in Europa geaccepteerd als identiteitsbewijs voor het watervoertuigen, er zijn landen waar het ICP zelfs verplicht is.

Specifieke eisen

Naast bovenstaande documenten kunnen landen ook nog plaatselijke regels en eisen stellen.

* Lees meer informatie over de regelgeving per land.

* Meer informatie over documenten/bootpapieren in het buitenland

 

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »