Top 5 mooiste vaarroutes van Nederland

Top 5 mooiste vaarroutes van Nederland

  • maandag, 19 augustus 2019
  • HISWA
  • Tips & Tricks

We leven natuurlijk in een prachtig waterrijk land met beeldschone rivieren, meren, plassen, kanalen en zeeën. Er zijn genoeg interessante vaarroutes in Nederland, waar je niet op uit gekeken raakt. Maar wat zijn nu eigenlijk de mooiste vaarroutes en ook zéér geliefd onder de bootliefhebbers?

We hebben de 5 mooiste vaarroutes voor je op een rijtje gezet:


Vaarroute Middelseeroute

Volgens de ANWB, is de Middelseeroute een vaarroute die u niet mag missen! In het hart van de provincie Friesland loopt de Middelseeroute. Die Zwette loopt van Leeuwarden naar Sneek en is gegraven in het midden van de voormalige Middelsee. Die Middelsee was een fikse zeearm die ten tijde van de middeleeuwen vanaf het noorden, westelijk langs Leeuwarden en Sneek liep en eindigde ten oosten van Bolsward.


Vaarroute Elfstedentocht

Schaatsers moeten ieder jaar maar weer afwachten of de ‘tocht der tochten’ erin zit. Watersporters hebben het veel gemakkelijker, die kunnen hem gewoon elke zomer varen.

In de afgelopen jaren is de officiële schaatsroute van de Elfstedentocht beetje bij beetje bevaarbaar gemaakt voor de gemiddelde motorkruiser. Vaarwegen zijn uitgediept, vaste bruggen zijn beweegbaar gemaakt of opgehoogd en enkele nieuwe sluizen zijn aangelegd.


Vaarroutes Gorinchem

Op de plaats waar vijf vaarwegen en drie provincies samenkomen, ligt Gorinchem. Een vestingstad met een gezellig centrum en een ideaal vertrekpunt vanwege de vele afwisselende en boeiende vaarroutes. Neem een retourtje Geldermalsen waar u ontspannen kunt varen, dwars door de Betuwe of maak een rondje rivierenland. Deze vaarroute gaat met een grote lus om het land van Heusden en Altena. Niet de vergeten is de vaarroute door de Biesbosch, een uniek natuurgebied.


Vaarroute Waddenzee: Vlieland - Texel

De Waddenzee is een prachtig gebied om te varen, zeker voor zeilboten. Wanneer u hier gaat varen dient u wel rekening te houden met de getijden. Het verstandigste is om ongeveer een half uur na hoogtij te vertrekken vanuit de haven van Vlieland. Het kan immers een zware tocht zijn als het tij zich tegen u keert. Op deze vaarroute kunt u genieten van de zilte zeelucht en het uitzicht op de Texelse badplaats De Koog. Het is uiteraard een optie om hier aan te meren en te genieten van het toeristische centrum. De kans is ook groot dat u een aantal zeehonden tegenkomt.


Vaarroutes Westerschelde

Varen op het zuidelijkste water van de Zeeuwse delta is een belevenis. Havenplaatsen als Vlissingen en Breskens ademen een Atlantische sfeer. Doorvaren kan tot aan de stad Antwerpen. Onderweg verandert het water van een ongetemde zeearm tot een brave rivier.

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »