Sloep of tender kopen? Budget- & modeltips!

Sloep of tender kopen? Budget- & modeltips!

  • woensdag, 13 november 2019
  • Daemes&Heeren
  • Advertentie Tips & Tricks

Wat moet je weten als je een sloep of tender wilt kopen? Expeditie SLOEP! zet de belangrijkste onderdelen voor je op een rij. De komende maanden zal je het een en ander leren over o.a. budget, model, materiaal, motorisering en comfort. In dit eerste deel nemen we de onderwerpen budget en model onder de loep.

 

Wat kan ik doen met mijn poen?

Wat kost een sloep of tender? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Wat kost een auto? Dat is ook erg afhankelijk van hoe groot de auto is en hoe hij is uitgevoerd. Je koopt al een Hyundai i10 voor € 11.211,– en voor een Range Rover Sport moet je € 137.905,– aftikken. Allebei een auto maar grote verschillen dus. Maar we gaan in sloepen- en tenderland toch proberen wegwijs te worden en een indicatie van de prijs geven. De meeste modellen sloepen en tenders in Nederland zijn er in de lengte rond de zes meter. In deze categorie gaan we kijken. Het compacte instap-sloepje of de prachtige grote cabin met veel extra comfort aan boord, vallen buiten deze vergelijking.

 

Pas op voor de casco sloep

Waar je als koper op moet letten is wat er bedoeld wordt met ‘standaard uitvoering’. Bij sloepen en tenders met een outboard uitvoering zie je dat er in een aantal gevallen prijzen van ‘casco’s' worden gecommuniceerd. Dat is dus een kale sloep of tender. Wil je weg varen komen daar nog motor, kussens, kap en soms nog meer bij. Let dus goed op met prijzen op internet en wat je daarvoor krijgt. De prijs van een sloep of tender moet dus echt vaarklaar zijn. Dat betekent: minimaal inclusief motor, kap en kussens. Verdere opties en extra’s verschillen heel erg per bouwer of dealer. Navigatie verlichting, 12 volt aansluiting, zwemtrap of brandblusser is niet noodzakelijk maar wel aan te raden wanneer je een sloep of tender koopt. Check dus altijd wat er wel en niet inbegrepen is in een ‘standaard’ uitvoering. Over de kwaliteit van de materialen en motoren die gebruikt worden in een sloep/tender vertellen wij later meer. Ook dit heeft gevolgen voor de prijs. Een sloep of tender in vaarklaar uitvoering (van rond de zes meter) kost minimaal € 18.000,– met een outboard motor. Met een inboard ligt de prijs iets hoger en kun je bij sommige merken al varen vanaf € 21.000,–.

 

Model

Wist je dat er meer dan 600 verschillende modellen te koop zijn? Wat je voorkeur heeft is voor iedereen verschillend uiteraard. Zoveel mensen zoveel smaken. Maar bij het kiezen van een model is het belangrijk dat je ook naar een aantal technische aspecten kijkt. Bovendien waar vaar je het meest? Wemelt jouw vaargebied van de lage bruggetjes? Barst het van de ondiepe slootjes? Mag je bij jou alleen elektrisch varen? Of je nu een grote of een kleine sloep koopt, deze aspecten zijn voor alle modellen belangrijk. Let dus goed op:

  • Wat is de doorvaarthoogte?
  • Wat is de diepgang?
  • Hoe hoog is je sloep inclusief kap?
  • Wat is het hoogste punt in je sloep, je stuurconsole, voorsteven, je cabin? - buiten je vlag natuurlijk, haal die wel even binnen bij lage bruggen ;-) 

 

HISWA Amsterdam Boat Show is bij uitstek de plek om een nieuwe sloep/tender te vinden. Expeditie Sloep is een initiatief van Daemes & Heeren – mede mogelijk gemaakt door Botentekoop.nl – en gefaciliteerd door HISWA Amsterdam Boat Show. 

Welke sloep of tender past bij jou? Kom naar expeditie sloep tijdens HISWA 2020!

 

 

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »