Test: hoe krijg je je stootwillen weer schoon?

Test: hoe krijg je je stootwillen weer schoon?

  • vrijdag, 22 februari 2019
  • Zeilen
  • Tips & Tricks

Laten we eerlijk zijn, hagelwitte, glimmende stootwillen zijn natuurlijk niet nodig. Het zijn immers gebruiksvoorwerpen. Maar hé, het oog wil ook wat, dus een beetje schonere fenders is best wel fijn. Wie op internet zoekt naar hoe je het beste je stootwillen / fenders kunt schoonmaken, komt al gauw een aantal suggesties tegen. Naast fender reiniger en thinner worden er ook tips als bakboter, Dasty, pindakaas en Biotex genoemd. Werken deze middelen dan écht? Zeilen test het uit.

 

1. Bakboter
B

Bakboter is één van de tips die mensen op internet geven om fenders mee schoon te maken. Doe een stuk bakboter op een tissue of stuk keukenrol en wrijf ermee over de stootwil. Zeker het proberen waard, want het zou een goedkope oplossing zijn. Maar helaas… buiten dat de stootwil erg vet wordt door de boter, valt het resultaat ook tegen. Eigenlijk is er weinig verschil te zien voor en na de schoonmaakbeurt.

 

2. Dasty
st

Het wordt ook wel het wondermiddel van de Wibra genoemd, Dasty Ruiten & Oppervlakken. (Het kost maar € 2,29 en zit in een roze fles.) Een paar keer op de stootwil sprayen, vervolgens het middel even laten intrekken en dan met een doekje over de stootwil vegen. Het werkt! Het oppervlak ziet er een stuk schoner uit. Na een paar keer vegen is het meeste vuil weg. Bovendien ruikt Dasty ook nog eens erg lekker. Dit is een aanrader, want de fender ziet er beter uit dan voorheen.

 

3. Pindakaas
Pindakaas werkt grandioos!

Ook pindakaas wordt als suggestie gegeven. En dat is niet voor niks! Pak een tissue of stuk keukenrol en doe er een flinke klodder pindakaas op. Dit smeer je uit over de stootwil (ziet er niet heel smakelijk uit). Vervolgens zul je merken dat als je goed boent het vuil op de stootwil als sneeuw voor de zon verdwijnt. Nadat je de bruine pindakaas-gloed goed wegspoelt met (warm) water zie je dat de stootwil enorm is opgeknapt. Hij lijkt wel weer nieuw! Een fantastische tip die dus écht werkt.

 

4. Biotex
Ook Biotex doet erg goed zijn werk

Last but not least. Een paar flinke eetlepels Biotex in een emmer doen en dit oplossen in warm water. Vervolgens doop je een doekje in de emmer en veeg je de stootwil schoon. Ook deze tip werkt super! Je ziet het vieze vuil zo in grijze strepen van de fender afdruipen. Buiten dat de stootwil weer hagelwit wordt ruikt Biotex ook lekker.

 

 

Conclusie

Bakboter viel tegen en richtte niet veel uit. Dasty deed goed zijn werk, maar Biotex zorgde voor een nog sneller en beter resultaat. En dan pindakaas… Dat bleek heel goed te werken! Ongelooflijk hoe schoon de stootwil werd. Dit is echt een absolute aanrader voor iedereen die de stootwillen weer zo goed als nieuw wil krijgen. Overigens kregen wij hier bij het HISWA-team nog de tip dat tandpasta een wondermiddel voor witte schoenzolen blijkt te zien, wie weet werkt dit net zo voor stootwillen.

En mocht je geen zin hebben in al dat gepoets, dan raden wij aan toch gewoon over te stappen op een paar donkere fenders ;-)

 

Bovenstaande artikel is eerder verschenen op Zeilen.nl

 

 

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »