De meest spectaculaire en bekende zeilraces

De meest spectaculaire en bekende zeilraces

  • maandag, 26 november 2018
  • HISWA
  • Fun

Nu de eerste deelnemers van de 40ste Route du Rhum de finish over zijn, druppelen langzaam maar zeker ook de overige boten binnen. Deze jaarlijkse non-stop solo-zeilwedstrijd wordt ook wel één van de meeste veeleisende solowedstrijden ter wereld genoemd. Maar is niet de enige in zijn soort. Wij maakten een selectie van de spectaculairste en bekendste zeilraces.


Route du Rhum

Start in november, elke 4 jaar

Start Route du Rhum

Voor het eerst in 1978 gehouden staat deze race inmiddels bekend als één van de meest legendarische trans-Atlantische zeilwedstrijden. Van het zinken van de bijzondere catamaran van Guy Delage in 1982 tot de overwinning van de eerste vrouw, Florence Arthaud, in 1990. De race vindt elke vier jaar plaats in november en start vanuit de Franse piratenstad Saint-Malo in Noord-Bretagne en eindigt zo’n 3540 zeemijlen (6500 km) verder in het Caribische Pointe-à-Pitre (Guadeloupe). Ooit begonnen met zo’n 38 vertrekkers, trekt het event anno 2018 in totaal 125 mannelijke en vrouwelijke schippers mee, waaronder grote namen als Loïck Peyron, (houder van het 2014-record van 7 dagen, 15 uur, 8 minuten en 32 seconden en Alex Thomson (Hugo Boss).

Er wordt in zes verschillende klassen gevaren, waaronder dit jaar de gigantische en pijlsnelle Ultime-trimaran. Vier van deze trimarans vliegen ook voor de eerste keer op foils en kunnen meer dan 850 mijl per dag afleggen! De rest van de vloot bestaat uit IMOCA’s, de concurrerende Class40, de Multi-50 multihull-klasse en een ‘Rhum’-klasse die bestaat uit amateur-deelnemers verdeeld in multihulls en monohulls.

Barcolana Regatta
Start jaarlijks op de 2e zondag van oktober

Barcolana Regatta 2018

De Barcolana Regatta op de Middellandse Zee is een van de drukste regatta’s ter wereld. In 1969 begonnen als eenvoudige regatta met 51 zeilboten, trok het event in 2018 een recordaantal deelnemers: maar liefst 2689 boten deden mee. Dankzij de bijzondere wedstrijdformule is de Barcolana een uniek evenement in de internationale zeilwereld: hoewel boten in verschillende divisies op basis van lengte worden geplaatst, racen professionele zeiler, amateur racers en cruisers, zij aan zij op het wedstrijdveld. De unieke show vindt jaarlijks plaats in Triëst, op de tweede zondag van oktober en wordt gekenmerkt door meer dan een week van feesten, zowel op het land als op zee. Traditioneel wordt gestart onder de Faro della Vittoria (Victory Lighthouse) en de race wordt gevaren op een 15-mijls vierzijdige baan. Fun fact: In de loop der jaren heeft de route verschillende veranderingen ondergaan en één boei heeft jaar in jaar uit zelfs in Sloveense wateren gelegen.

Golden Globe Race 2018

Mark Sl 

De Golden Globe Race is er een met geschiedenis. Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de controversiële Sunday Times Golden Globe Yacht Race is er dit jaar een nieuwe Golden Globe Race gestart. Net als in 1986-1969 is de opdracht simpel: vertrek in Sables-d’Olonne (Frankrijk) en vaar solo, non-stop rond de wereld, via de vijf grote kapen, en eindig wederom in Sables-d’Olonne. Detail: enkel op zeil en met eenzelfde uitrusting als tijdens de race in 1968. Dat betekent dus varen zonder moderne technologie of navigatiehulpmiddelen. Ook het ontwerp van de deelnemende boten moet van vóór 1988 zijn. In totaal doen er 19 deelnemers mee, waaronder onze eigen Mark Slats met zijn boot Maverick.  

Dat deze race één van de heftigste ter wereld is, blijkt wel uit het feit dat er op het moment van schrijven nog slechts 7 deelnemers in de race zijn. Zo raakte de Indiër Abhilash Tomy, na een storm in de Indische Oceaan met windstoten van wel 70 knopen en 15 meter hoge golven zijn mast kwijt en moest uiteindelijk met een medisch team van boord worden gehaald. In diezelfde storm raakte ook de Ier McGuckin zijn mast kwijt. Bij de Fransman Loïc Lepage brak de mast in twee stukken, waarbij hoogstwaarschijnlijk een deel onder water een gat in de romp sloeg, vlakbij de kiel. Zowel de Ier als Fransman zijn inmiddels van boord gehaald. Onze eigen Mark Slats vergaat het, ondanks de omstandigheden, goed. Hoewel hij tijdens de storm op de Indische Ocean overboord is geslagen (maar dankzij goede aanlijning weer aan boord wist te komen), ligt hij momenteel tweede in de race, achter de 73-jarige Fransman Jean-Luc Van Den Heede. Volg de zeilers hier live.

Volvo Ocean Race
Start in het najaar, elke 3 jaar

Deelnemers Volvo Ocean Race

Uiteraard mag deze race niet in het lijstje ontbreken. De Volvo Ocean Race is de langste (gemiddeld 250 dagen, waarvan de helft op zee) en zwaarste zeilrace ter wereld waar voornamelijk teams met professionals aan meedoen. In juni 2018 eindigde deze legendarische race voor het eerst in de historie, na 45.000 zeemijlen, in Nederland. De bemanning bestaat vanaf 2017-2018 uit min. 7 zeilers en een mediaman en zowel mannen als vrouwen kunnen meedoen. Hoewel men enkel strijdt voor de eer - er is geen prijzengeld - staat de wedstrijd bij veel professionals hoog op het lijstje. De editie van 2017-2018 bestond uit 11 etappes en 11 havenraces en de afgelopen edities werd (grofweg) de volgende route gevaren: Spanje – Zuid-Afrika – Emiraten - China – Nieuw-Zeeland – Brazilïe – Amerika – Europa.

De etappe over de Zuidelijke Oceaan wordt door veel deelnemers als gevaarlijkste stuk gezien. Bij de eerste editie in 1973 sloegen hier drie deelnemers overboord, die nooit werden teruggevonden. In 1989 vond daar op vergelijkbare wijze een vierde zeiler de dood. Het vijfde slachtoffer was de Nederlander Hans Horrevoets die in 2006 in de noordelijke Atlantische Oceaan overboord sloeg, werd teruggevonden, maar bij wie reanimatie niet meer mocht helpen. Het zesde slachtoffer is de Brit John Fisher. Hij sloeg op 27 maart 2018 overboord en werd na een 7 uur lange zoektocht niet teruggevonden.

Vendée Globe
Start in november, elke 4 jaar

 Vendee Globe

Ook wel de ‘Everest der Zeeën’ genoemd, is de Vendéé Globe een non-stop solowedstrijd rond de wereld zonder enige hulp van buitenaf. De vrieskou, gigantische golven, extreme weersomstandigheden en isolement van de Zuidelijke Oceaan zorgt ervoor dat de Vendéé Globe een serieuze beproeving is van het uithoudingsvermogen van de deelnemers. De race werd opgericht in 1989 door de Fransman Philippe Jeantot, nadat hij zelf twee soloraces rond de wereld (met tussenstops) had gewonnen. Hij zag een race zónder stops als de ultieme oceaanrace, en besloot de Vendée Globe op te richten. Sinds 1992 wordt het evenement elke 4 jaar gehouden, meestal tussen november en februari. Aan de race doen monohull-boten mee die vallen in de "Open 60"-klasse.

Tijdens editie 2016-2017 is Pieter Heerema de eerste Nederlander die de finish bereikt van de prestigieuze race. In zijn eentje legde hij ruim 40.000 kilometer af in 116 dagen. De dan 65-jarige Nederlander oogst veel lof in de zeilwereld, niet alleen vanwege zijn leeftijd maar ook vanwege zijn gebrek aan ervaring als soloracer. Ondanks dat hij relatief langzaam vaart – Heerema zeilt terughoudend omdat hij de eindstreep wilde halen - wordt het als een bewonderenswaardige prestatie gezien. Als enige deelnemer had hij ook geen sponsor. Hij heeft de race, die hem enkele miljoenen euro's moet hebben gekost, zelf betaald.

Rolex Sydney Hobart Yacht Race
Start 26 december – 31 december, jaarlijks

Sydney Hobart Yacht Race

Ooit begonnen als vaartocht van een groep Australische vrienden, is de wedstrijd inmiddels uitgegroeid tot één van de bekendste afstandsraces voor zeiljachten. Sinds 1945 vindt de race jaarlijks plaats. Vanaf de spectaculaire start in de haven van Sydney vaart de vloot de Tasmanzee in, langs de zuidoostkust van Australië en vervolgens langs de oostkust van Tasmanië . Op Tasman Island slaat de vloot rechtsaf Storm Bay in voor het laatste stukje zeilen op de Derwent-rivier naar de historische havenstad Hobart. In totaal wordt er een afstand van zo’n 1170 kilometer (630 zeemijl) afgelegd. Hoewel de wedstrijd plaatsvindt in de Australische zomer, maken zuidelijke zeestormen de race vaak koud, ruig en uitdagend voor de bemanning. Iedere editie is het daardoor gebruikelijk dat verschillende teams moeten opgeven. In 1998 waren de weercondities zo extreem dat een vijftal boten zonk en zes mensen overleden. In dat jaar haalden slechts 44 van de 115 gestarte jachten de finish.

Komende editie (2018) heeft de race een Nederlands tintje: stuurvrouw Carolijn Brouwer is één van de crewleden van de eerste volledige professionele vrouwenboot voor de Rolex Sydney Hobart Yacht Race. Samen met twaalf andere dames vormt zij team Ocean Respect Racing, Wild Oats X – 11th Hour Racing. Het team, dat op tweede kerstdag uitvaart om aan de wedstrijd te beginnen, staat onder leiding van de Australische schipper Stacey Jackson.

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »