Recept van de maand: heerlijke grog met whisky!

Recept van de maand: heerlijke grog met whisky!

  • dinsdag, 27 december 2016
  • HISWA Angèle Ernst
  • Recept

Koud buiten? Deze grog warmt je op!

Als het buiten koud is, is dit drankje de perfecte manier om weer op te warmen. Je krijgt er energie van bovendien.

De oorsprong van de grog gaat terug naar de 17e eeuw. Op lange zeereizen werd om algenvorming in de vaten tegen te gaan bier of wijn toegevoegd aan het drinkwater. Na de Engelse overwinning op Jamaica in 1655 werd het gebruik van bier en wijn verdrongen door rum met wat suiker. Toen men ontdekte dat scheurbuik werd veroorzaakt door een vitaminetekort, werd ook citroensap toegevoegd. Het resultaat; "Grog!". Wij gebruiken aan boord echter liever whisky dan rum.

Je hebt alleen maar kokend water, whisky, citrusvruchten en kruiden nodig!

Dit keer had ik niet veel aan boord maar net genoeg voor een heerlijk drankje: whisky (op de een of andere manier altijd voorradig), een citroen, een sinaasappel en suiker.

Je kunt helemaal "los" gaan op dit drankje door bijvoorbeeld kaneelstokjes, gember, kruidnagel of honing toe te voegen. Dat zorgt voor een heerlijke melange!

Liever geen alcohol, omdat je nog aan het zeilen bent? Neem een glas thee met 2 theelepels honing erin opgelost, voeg daar vervolgens citroenschil, citroensap en sinaasappelschil aan toe. Laat het even trekken en geniet!

Ingrediënten

2/3 deel kokend water
citroenschil
sinaasappelschil
citroensap
2 theelepels suiker of honing
1/3 deel whisky

en mocht je het hebben:
kaneelstokjes
gember
kruidnagel

Bereiding

Neem een grote stevige mok. Verwarm deze door hem te spoelen met kokend water. Giet 2/3 deel kokend water in de mok. Voeg de suiker en wat citroen- en sinaasappelschil toe. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg dan de whisky toe, roer nog even, en klaar!

 


Over Angèle Ernst

Ik ben Angèle Ernst uit Lage Zwaluwe en ben getrouwd ben met Albert-Charrel. We hebben twee zonen en een dochter (19, 15 en 17) en zeilen op een Hanse 375, genaamd Binq, met als thuishaven Willemstad. Ik zeil al vanaf mijn twaalfde en we brengen iedere zomer door op het water. Verder doe ik aan tennis en hardlopen én houd ik uiteraard van lekker koken, zowel thuis als aan boord!

Ook heb ik een grote liefde voor schetsen, tekenen en illustreren. Neem ook eens een kijkje op mijn website, http://www.angelesart.nl, daar vind je bovendien ook alle recepten!

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »