Milieuvriendelijk bootonderhoud

Milieuvriendelijk bootonderhoud

  • dinsdag, 12 december 2017
  • HISWA
  • Tips & Tricks

Varen is natuurlijk heerlijk, het is een fijne hobby en sport. Hier willen wij met zijn allen zo lang mogelijk van kunnen genieten. Verricht je het onderhoud aan jouw boot met antifouling (verf) met koper of zink dan is dit giftig voor planten, dieren én mensen. Om ervoor te zorgen dat ook het milieu niet leidt onder ons genot hebben wij een paar tips voor milieuvriendelijk onderhoud van je boot.

Vaar je alleen in zoet water dan is de kans groot dat dit prima kan zónder antifouling met milieubelastende koper of zink. Je kunt dan ook gebruik maken van harde non-stick coating of een milieuvriendelijke folie. Zorg dat je altijd jouw boot schoon- borstelt of spuit. Kun je echt niet zonder antifouling in jouw situatie? Gebruik de verf dan verstandig.

Tips om je boot milieuvriendelijke te onderhouden:

1. Is een nieuwe laag echt nodig? Heb je weinig aangroei, dan kan de oude laag misschien nog wel een jaar mee.
2. Gebruik niet elk jaar hetzelfde product, maar kijk of er milieuvriendelijke alternatieven zijn.
3. Als de boot in zoet water ligt heb je weinig aangroei, probeer dan verf zonder koper of zink. Kies dan bijvoorbeeld voor een harde verf of non-stick (foul release) coating die je goed schoon kunt spuiten en borstelen.
4. In plaats van verf kan je er ook voor kiezen om een folie of wrap op de boot te laten aanbrengen die de aangroei tegen gaat.
5. Aangroei ontstaat het meest als de boot stilligt, als je de boot lange tijd niet gebruikt kan je overwegen om hem boven water te stallen.
6. Maar de boot meteen schoon als hij na afloop va het vaarseizoen uit water komt.

Zo zorgen wij gezamenlijk voor nog veel meer jaren vaarplezier!

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »