Mark Slats aan de start van een nieuw zeilavontuur

Mark Slats aan de start van een nieuw zeilavontuur

  • maandag, 11 juni 2018
  • HISWA
  • Nieuws

Op HISWA 2018 deelde Mark Slats zijn bijzondere verhaal. Gepassioneerd vertelde hij over hoe hij solo de wereld rond zeilde van Australië (zijn geboorteland) naar Nederland en zich in het Guinness Book of Records roeide toen hij in december 2017 onder de noemer row4cancer van de Canarische Eilanden naar Antigua in het Caribisch gebied voer.

Vanaf 1 juli gaat deze oceaanavonturier een nieuwe uitdaging aan en doet hij mee aan de Golden Globe Race, een eerbetoon aan de Sunday Times Golden Globe Yacht Race, gehouden in 1968/1969.

De Golden Globe Race 2018

De zeiltocht start in Frankrijk en voert via Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin in Australië en Kaap Hoorn in Chili terug naar Frankrijk. Wat deze race extra bijzonder (en moeilijk) maakt is dat de 19 deelnemers uit 13 landen geen gebruik mogen maken van moderne apparatuur. Zaken zoals gps-systemen, cd’s en smartphones mogen niet mee aan boord. Alle apparatuur moet van voor 1968 zijn.

 “Mijn vriendin is nu bezig met het maken van cassettebandjes”, laat Slats weten. Overigens heeft hij wél moderne apparatuur aan boord, maar het gebruik ervan is uitgesloten en wordt enkel in noodsituaties toegestaan.

De zon en een sextant

Tijdens het varen bepaalt Slats zijn positie met behulp van de zon en een sextant. Zijn  analoge logboek doet dienst als gidsvan zijn tocht. En juist dit element zorgt voor de motivatie op mee te doen: “Het is één man, één boot, één wereld en oldskool zeilen. Alle deelnemers zijn daardoor gelijk aan elkaar”, zegt Slats. “Water is altijd een belangrijk thema geweest in mijn familie. Ik houd van de rust op het water.”

Extra mooi: tijdens de zeiltocht wil hij geld inzamelen voor kankeronderzoek.

Routine en regelmaat

De zeilrace rond de wereld zal naar verwachting 7 tot 9 maanden duren. Een strakke routine is een vereiste in zijn strijd tegen de andere deelnemers, de natuur en de eenzaamheid.

De wekker gaat om 6.00 uur. Na het ontbijt start de voorbereiding op de dag. Slats heeft in zijn bagage een lijst zitten waarop staat welk zeil hij moet voeren bij welke windsnelheid en de hoek van waaruit de wind op zijn boot waait. “De hele tijd ben ik bezig met het optimaliseren van mijn boot”, zegt hij.

Dan is er tijd voor een bakkie koffie. Om 10.00 uur bepaalt hij aan de hand van de stand van de zon de ochtendbreedte. “Dan ga ik wat opruimen, misschien wat lezen.”
Om 12.00 uur volgt de volgende berekening aan de hand van de zon en dan is het tijd voor de lunch en bereidt Slats het avondeten. Elk uur is hij bezig met het bepalen van zijn positie. Deze gegevens houdt hij bij in een log. En dat moet heel secuur gebeuren, want via het log weet hij of hij op de goede koers ligt.

En niet alleen overdag ook ’s avonds en ’s nachts is Slats druk in de weer. Vanaf 18.00 begint Slats aan zijn slaaproutine, “Ik houd powernaps van 20 minuten en daarna ga ik kijken”, zoals hij het omschrijft. Ook ‘s nachts is Slats in de weer met het behouden van de juiste koers. “Na het kijken ga ik weer 20 minuten slapen, dan weer kijken en weer 20 minuten slapen. Dat schema volg ik tot 6.00 uur ‘s ochtends.”

Een strakke routine die cruciaal is voor de richting waarin hij vaart, maar ook een van de grootste gevaren voor solozeilers buiten de deur houdt: eenzaamheid.
Slats: “Regelmaat is het belangrijkste. Je moet je aan een strak schema houden en zorgen dat je altijd bezig bent. Je kunt al snel lui worden, zeker op dagen met rustig weer. Alles wat je moet doen, hoeft namelijk niet per se meteen te gebeuren, het kan ook een uur later. Maar daar moet je niet aan toegeven.” Toch heeft Slats zich voorgenomen om af en toe wel een boek te lezen!

Doelen

De reis die Slats gaat maken is 55.000 kilometer. Om dit te kunnen overzien, stelt Slats zichzelf ‘kleine doelen’. “Je moet bij de start in Frankrijk niet meteen denken aan de finish in Frankrijk. Mijn eerste doel is varen naar de Canarische Eilanden, vervolgens wil ik naar de evenaar zeilen. Dan is Kaap de Goede Hoop mijn volgende doel.” Naast kleine doelen gedurende de trip stelt Slats zich ook doelen per dag. “Ik wil bijvoorbeeld in vier uur tijd een bepaalde afstand afgelegd hebben. Het zijn allemaal momenten waarop je kunt vieren dat je iets bereikt hebt. Dat maakt het zeilen een stuk fijner.”

Om te blijven genieten, is het nodig voor Slats om zichzelf soms te pijnigen. “Toen ik over de Atlantische Oceaan roeide, had ik weleens een dag dat ik mijn tanden niet poetste. De dag erop deed ik dat wel en daar kon ik dan zo van genieten. Hetzelfde gold voor muziek. Ik luisterde drie uur naar slechte muziek. Als ik vervolgens naar mooie muziek luisterde, genoot ik daar extra van.”

Slats heeft zich voorgenomen als eerste aan te komen. Of dat lukt, weten we in het voorjaar van 2019!

Succes Mark!

Bron: Business Insider

Facebook/Instagram: Mark Slats

 

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »