Maak je boot weer vaarklaar: 7 tips.

Maak je boot weer vaarklaar: 7 tips.

  • dinsdag, 24 april 2018
  • HISWA
  • Tips & Tricks

Het watersport seizoen is weer begonnen, dus het wordt tijd dat je je boot weer klaar gaat maken! Schoonmaken, onderhoud… niet altijd de leukste klusjes. Maar hoe eerder het gedaan is, hoe eerder je weer het water op kunt! 

1. Antifouling

Als de boot in de winter op de kant heeft gestaan, is het belangrijk om op het onderwaterschip een nieuwe laag antifouling aan te brengen. Lees hier meer over de verschillende soorten antifouling.

2. Controleer de motor

Motorpech kan gevaarlijke situaties opleveren. Controleer de motor dus goed voordat je het water op gaat. Een servicebeurt aan het begin van het vaarseizoen is dan ook geen gek idee. Heeft de motor al een servicebeurt gehad voordat de boot bijvoorbeeld de winterstalling in ging? In dat geval is een kleine check-up voldoende. Controleer het oliepeil, de accu, de filters, anodes en koelvloeistof. Laat eventueel een expert de impeller nakijken, zodat de koelwatertoevoer naar de motor helemaal in orde is. Heb je een open koelsysteem waar er water van buitenaf wordt aangezogen om de motor te koelen? Dan is de kans groot dat de motor en afsluiters ook gevuld is met antivries. Om te voorkomen dat de antivries in het milieu terecht komt, houd je een emmer bij de uitlaat net zo lang tot het uitlaatwater helder is. De inhoud van de emmer kan je inleveren bij een milieustraat of gemeentewerf.

3. Check elektriciteit en gas

Elektriciteit is tegenwoordig bijna onmisbaar aan boord. Zowel voor o.a. de verlichting, instrumenten als de startmotor. Controleer of alle elektrische aansluitingen nog goed aangesloten zijn en vervang eventuele roestige stekers. Kijk ook de gasslangen na op beschadigingen. Sowieso is het een goed idee om gasslangen ouder dan twee jaar te vervangen, ook als ze onbeschadigd zijn. Vergeet daarnaast niet de accu’s te controleren en eventueel het vloeistofniveau bij te vullen. Voorkom dat je accu’s snel oud worden door goed laden en niet te ver te ontladen

4. Up-to-date navigatiemiddelen

Controleer of je vaarkaarten en almanak nog up-to-date zijn. Vervang deze eventueel door een actuelere versie. Zorg ook voor recent geldende reglementen aan boord. Vaar je vaak op zee? Controleer dan ook de stroomkaarten en tabellen. Check ook of je kompas, gps, log en dieptemeter nog naar behoren werken.

5. Tuigage

Op een zeilboot is het belangrijk dat je tuigage in goede conditie is. Controleer de bevestiging van het beslag, maak draaiende onderdelen zoals lieren, blokken en schijven en vallen goed schoon. Loop de verstaging na op knikken en braampjes en de uiteinden van de verstaging op eventuele verbuigingen. Check daarnaast de mast en zalingen op beschadigingen. Loop ook alle lijnen en schoten langs. Beschadigd touwwerk kan je het beste vervangen. Onbeschadigd touwwerk kan je op een lage temperatuur in de wasmachine doen.

6. Je ontkomt er niet aan: schoonmaken!

De kans is groot dat je witte boot na een hele winter buiten groener is dan wit. Een puts warm water, groene zeep of Biotex en een borstel werken prima tegen groene aanslag. Zelfs groene aanslag of anti-slip krijg je hier goed mee weg. Pas op met gebruik van een hogedrukspuit, hoewel je boot er vervolgens misschien schoner uitziet, kan het meer beschadigen dan je denkt. Gebruik een hogedrukspuit dan ook in ieder geval niet op teakdek of gekitte onderdelen.

7. Zorg voor een veilige vaart

Naast een goed onderhouden boot, is het belangrijk om je veiligheidsuitrusting te controleren voordat je weer het water op gaat. Zorg voor een goed werkende brandblusser aan boord. Controleer automatische reddingsvesten, laat ze keuren en voorzie ze eventueel van nieuwe CO2-patronen. Check ook de vuurpijlen en rooksignalen op uiterste houdbaarheidsdatum. Van noodsignalen ouder dan vier jaar kan de fabrikant vaak niet garanderen dat het nog de juiste hoeveelheid licht afgeeft of dat de ontbranding nog juist functioneert. Breng noodsignalen over de datum terug naar de watersportwinkel. Zij voeren het dan af als chemisch afval.

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »