Wit, rosé of bier? Koelsystemen aan boord

Wit, rosé of bier? Koelsystemen aan boord

  • zondag, 01 december 2019
  • Daemes & Heeren
  • Advertentie Tips & Tricks

Sloepvaarders hebben veelal, naast de liefde voor het water, één ding gemeen: ze zijn zeer gesteld op comfort. Wat thuis vanzelfsprekend is moet dat aan boord ook zijn. Comfort is natuurlijk een zacht kussen om in weg te zakken, een handige houder voor je glas en een lekker koel drankje aan boord. We lichten er drie belangrijke voor je uit.

Koelen
Er zijn drie koelsystemen:
• Passieve koeling
• Thermo-elektrische koeling
• Compressorkoeling

Passieve koeling is de bekende koelbox. Daar heb je verder alleen maar koelelementen voor nodig of ijs. En wat wel goed is om te weten: stop je eten en drinken er al gekoeld in, dan behoud je het meeste effect. De koelbox is tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat je met gemak de hele dag een koud drankje kunt schenken. Dit is een ontzettend goede oplossing als je minder ruimte hebt aan boord van je sloep.

Thermo-elektrische koelbox houdt je fles wijn koel zonder dat er koelelementen aan te pas komen. Je kent ze vast wel, het is de luxe uitvoering van de passieve koelbox. Hij heeft een 12/24/230 volt aansluiting. Deze koelbox is wel enigszins afhankelijk van de buitentemperatuur. Ga je wat langer varen dan is deze ideaal voor onderweg. Zowel voor warme dranken als voor koude. Vermoedelijk zullen sloepvaarders vooral de koude mogelijkheid gebruiken…

Compressorkoeling is de meest luxe variant. Deze kan zelfs bij extreem hoge buitentemperaturen ongelooflijk goed koelen of vriezen. Je kunt er zelfs de ijsjes voor de kids in doen. Een kenmerk is ook dat hij nooit je accu leeg trekt. Er zit een onderspanningsbeveiliger op waardoor hij op tijd uitschakelt zodat je altijd nog kunt starten. Koelkasten en ladekoelkasten zijn allemaal compressorkoelkasten. Bovendien heeft hij een handige thermostaat, net als thuis. Let er op bij het inbouwen op dat de compressor goed moet kunnen ventileren. Voor de echte wijnliefhebbers is er zelfs een speciale klimaatkast.

Compressor koelunits kun je in je eigen sloep inbouwen. Heb je bijvoorbeeld een opbergruimte over? Isoleer die ruimte goed. Dit koelsysteem heeft een compressorkoelaggregaat en verdamper. Een sublieme oplossing als je ruimte over hebt.

Tip! Let op de kabeldikte bij het aansluiten!

 

 Kom naar expeditie sloep tijdens HISWA 2020!

Bovenstaande artikel is geschreven door Daemes & Heeren. Meer weten over het kopen van een sloep? Kom naar Expeditie Sloep tijdens HISWA Amsterdam Boat Show!

 

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »