Films over zeilen en boten: 8 kijktips

Films over zeilen en boten: 8 kijktips

  • dinsdag, 01 oktober 2019
  • HISWA
  • Fun

Naast natuurlijk zo veel mogelijk op het water zijn, is het af en toe ook best lekker om even achter de buis te kruipen voor een heerlijk filmpje. Of als het regent knus in de kajuit. Maar wat zet je dan aan? Één van onderstaande films natuurlijk!

1. All is Lost (2013)

Het gevecht van een man tegen de natuur. Een solozeiler (Robert Redford) raakt verdwaald op volle zee, nadat zijn jacht in botsing is geraakt met een drijvende container. De meedogenloze zon, een slinkende voorraad voedsel en rondzwemmende haaien zorgen ervoor dat de situatie steeds zorgwekkender wordt. Verwacht geen film met toeters en bellen (Robert Redford speekt in de hele film welgeteld zestien woorden), maar een film die de eenzaamheid van alleen op het water in een uitzichtloze situatie met een ijzige en superieure kalmte weergeeft. Klein puntje van kritiek: Redford’s (schijnbare) emotieloze karakter kan hier en daar wat irritatie opwekken, en zijn handelen lijkt niet altijd even realistisch. Zoals je luik open laten staan als je in volle regen het dek op gaat…

2. En Solitaire (2013)

Zeiler Yann Kermadec ziet zijn droom werkelijkheid worden wanneer hij onverwachts mag starten in de Vendée Globe, de befaamde solozeilwedstrijd om de wereld. Na enkele dagen moet hij noodgedwongen aanmeren om reparaties uit te voeren. Wanneer hij weer vertrekt, ontdekt hij dat hij niet langer alleen aan boord is. Een verstekeling heeft zich in het ruim verborgen. Maar de regels zijn streng: als uitlekt dat Yann niet alleen op de boot is, volgt onmiddellijke diskwalificatie.

3. Maidentrip (2013)


Aan de hand van persoonlijke video- en geluidsopnamens, vertelt de Amerikaanse documentaire Maidentrip het verhaal van ‘onze’ Laura Dekker. De 14-jarige Laura Dekker had één grote droom; om als jongste solozeilster ooit samen met haar boot Guppy de wereld rond te zeilen. Na een jaar, vol wereldwijde media-aandacht, en in strijd te hebben gelegen met de Nederlandse autoriteiten die haar ervan probeerden te weerhouden de reis te maken, gaat ze uiteindelijk toch. Op zoek naar vrijheid, avontuur en het najagen van de dromen die zij als kind altijd had. Samen met beeldmateriaal van de Galapagos Eilanden, Frans-Polynesië, Australië en Zuid-Afrika wordt in de documentaire een beeld geschetst van de extreem vastberaden en moedige jonge zeilster die 518 dagen op zee doorbracht.

4. L'odyssée (2016)


L’odyssée is een biografie over Jacques-Yves Cousteau, de bekende Franse avonturier, uitvinder, filmmaker, onderzoeker en bioloog. Het verhaal begint in 1948. Jacques-Yves Cousteau woont samen met zijn vrouw en twee zonen in een prachtig huis aan de Middellandse Zee. Maar Cousteau droomt van het avontuur. Met zijn uitvinding, een duikuitrusting die onder water kan ademen, heeft hij een nieuwe wereld ontdekt. En deze wereld wil hij verkennen. Daarvoor is hij bereid alles op te offeren, zelfs de relatie met zijn zoon… Een vlotte film, vol schoonheid.

5. Waterworld (1995)


Deze klassieker mag eigenlijk niet ontbreken op een lijst vol films over boten. In de nabije toekomst zijn de poolkappen gesmolten en is bijna de hele wereld onder water gelopen. Met bouwvallige boten en geïmproviseerde drijvende steden proberen de mensen te overleven. De leider van een stel piraten, de Deacon (Dennis Hopper) valt één van die steden aan om een klein meisje te vangen, die een kaart naar het mythische 'Dry Land' op haar rug getatoeëerd schijnt te hebben. Met behulp van een mysterieuze mutant (Kevin Costner) ontsnapt het meisje met haar pleegmoeder, maar de Deacon geeft het niet zo snel op. Ondanks de intrigerende wereld de neergezet wordt, niet de beste sci-fi film allertijden maar wel gewoon een erg vermakelijke film.

6. Adrift (2018)


Gebaseerd op het boek van Tami Ashcraft, die het echte drama doorleefde, vertelt Adrift het verhaal van Tami en Richard, twee avonturiers die elkaar ontmoeten op Tahiti. Wanneer een bevriend echtpaar Richard $ 10.000 biedt om hun boot naar San Diego te zeilen, besluit hij - samen met Tami - de opdracht aan te nemen. Maar door een tropische storm loopt, wat een avontuurlijke, romantische reis had moeten worden uit op een ramp. Zoals het een goede zeilfilm betaamt laat Adrift je meevaren en ervaren. Wel hier en daar wat romantisch aangedikt en inclusief flinke special effects

7. The Mercy (2018)


Op zoek naar erkenning en geld om zijn noodlijdende bedrijf te redden, besluit de Engelse amateurzeiler Donald Crowhurst (Colin Firth) om mee te doen aan de Golden Globe Race, een non-stop solo zeilrace om de wereld. In oktober 1968 verlaat hij met een zelfgebouwde boot de haven van Teignmouth in Devon, zijn vrouw (Rachel Weisz) en kinderen op de kade achterlatend. Al snel blijkt dat hij het avontuur volledig heeft onderschat. Zijn boot is niet zeewaardig en hij heeft veel te weinig ervaring. In een wanhopige poging om gezichtsverlies en een faillissement te voorkomen, neemt hij een besluit met verstrekkende gevolgen. Ondanks het feit dat Crowhurst in deze verfilming slechte 3 kinderen heeft in plaats van het daadwerkelijk 4, is The Mercy een film van Britse degelijkheid die prima wegkijkt.

Overigens is dit niet de eerste keer dat het verhaal van Donald Crowhurst wordt verfilmd. Voor de geïnteresseerden is er ook nog de documentaire Deep Water (2006) en Crowhurst (2017), welke ondanks gebrek aan grote namen ook zeer positief beoordeeld werd.

8. Losing Sight of Shore (2017)

Deze documentaire toont de prestaties van de Coxless Crew, een team van vier vrouwen die over de Stille Oceaan van San Francisco naar Australië roeiden om twee goede doelen te steunen. Terwijl ze tijdens hun negen maanden op zee 13000 km voeren, werden ze geconfronteerd met extreme mentale en lichamelijke uitdagingen die ze moesten overwinnen om de geschiedenis te kunnen ingaan. Losing Sight of Shore is een verhaal vol prachtige beelden van een epische reis vol hoogte- en dieptepunten met de kracht van de menselijke geest als leidraad

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »