De boot van...Kees Wesselius

De boot van...Kees Wesselius

  • dinsdag, 22 mei 2018
  • HISWA
  • Tips & Tricks

Al meer dan 40 jaar is Kees Wesselius op het water te vinden. Als waterscout bij Mees Toxopeus in Beverwijk leert hij als jonge jongen zeilen en groeit de liefde voor het water. Maar ook voor het klussen en opknappen… Nadat zijn vorige dekschuit tijdens de vorst zinkt, koopt Kees zes jaar geleden een “nieuwe” 100-jaar oude dekschuit. Zonder motor, roer of schroefas en binnenin niets meer dan een berg roest. Na vijf jaar klussen vaart Kees nu vaart vol trots op zijn volledig uitgeruste elektrische dekschuit “DEX”.

De ruimte is een van de belangrijkste redenen waarom hij het schip koopt: “Je kan tientallen mensen aan boord hebben,er is een enorme slaapruimte en een gereedschapshok, plaats voor een paar dieselmotoren en dan hou je nog ruimte over voor een barbecue-dek en zitplekken”, geeft Kees aan. “En het feit dat je ook niet op een krasje hoeft te letten met een stalen dekschuit is natuurlijk ook wel zo fijn”.

Van roest tot volledig uitgerust schip

Vijf jaar lang wordt er geklust aan de boot, zowel ’s zomers als ’s winters. De lege doos vol roest, wat het ooit was, wordt omgetoverd tot een volledig uitgerust schip. De DEX beschikt inmiddels over een 30kW elektromotor, waarmee hij dus een eigen aandrijving heeft, en een hydraulisch Schillingroer. “Het Schillingroer heb ik zelfgemaakt en is een zeer wendbaar balansroer, waardoor een boegschroef eigenlijk niet meer nodig is. Zeker de moeite waard om op te zoeken, want zo’n roer wil je zeker!” aldus Kees. Daarnaast heeft de boot twee hutten, toilet, een volledig uitgerust kombuis met afwasmachine en is er netspanning uit een generator of vanuit de zonnepanelen. Maar met zo’n schip ben je nooit helemaal klaar… Het volgende project staat dan ook al weer op de planning en wordt waarschijnlijk een eikenhouten stuurhut. Voorlopig ziet Kees zich dan ook niet op een kant-en-klaar afgewerkt jacht varen: “Staal is heerlijk materiaal om mee te werken. En ik moet gewoon kunnen rommelen en dingen bouwen of slopen.”

de boot van kees wesselius

Foto: de boot bij de aankoop.

Enige zelfvarende dekschuit

Naast klussen blijft er gelukkig genoeg tijd over om ook te varen. Dit jaar vaart Kees samen met vrienden en scouting met de DEX zelfs mee tijdens de Gay-parade door de Prinsengracht. “We zijn de enige dekschuit die zelf vaart, en geen sleep- of duwbootjes nodig heeft.” Maar vaker vind je Kees in de buurt van het Scoutingcentrum de Stierop bij het Alkmaardermeer. Vaak wordt er met vrienden gevaren, en wordt er soms zelfs op hoog niveau uitgebreid gekookt en getafeld, maar ook worden er vaak tochtjes met de scouting gedaan en lekker gebarbecued. Hoewel het favoriete vaargebied van Kees toch wel Friesland en de Kaag blijft.

En hoe DEX aan z’n naam komt? Daar kan Kees kort over zijn: “DEX is een fonetische afkorting van dekschuit. Ik houd van korte, stoere namen en dit kwam er uit. En daarbij scheelt het natuurlijk ook aardig in de kosten van plakletters.”

de boot van kees wesselius

Foto: 16 ton zand ophalen voor de scouting

 

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »