Checklist: Maak jouw boot winterklaar

Checklist: Maak jouw boot winterklaar

  • maandag, 11 november 2019
  • HISWA
  • Tips & Tricks

De wintermaanden kunnen een flinke aanslag zijn op ieder vaartuig. Door je boot en de systemen aan boord goed winterklaar te maken, beperk je de gevolgen tot een minimum en bespaar je jezelf komend voorjaar een hoop werk. Dit artikel helpt je daarbij. Het volledige artikel (PDF) inclusief handige checklist is hier te downloaden. Mogelijk is niet alles op jouw boot van toepassing, dus stem de lijst af op je eigen boot. Succes!


 1. Haal bederfelijke producten van boord
Haal alle bederfelijke voedingswaren uit de kastjes. Neem ook blikken of flessen mee van boord als er vloeistof inzit.

2. Het toilet
Het droogpompen van uw toilet is vaak niet voldoende. Koppel de inkomende waterslang van de dichte afsluiter en hang deze in een mix van 50% water en 50% propyleen glycol antivries. Spoel het toilet door tot je zeker weet dat de antivries overal (toilet en leidingen) doorgedrongen is. Gebruik voor het winterklaar maken van alle pompen, tanks en leidingen altijd een niet-giftige antivriesoplossing met propyleen glycol.

3. Leeg de zoetwatertanks
Maak alle zoetwatertanks leeg. Het laatste beetje haal je met een spons of handpompje via de schoonmaakopening eruit. Dit is ook een goed moment om de binnenkant van de tank schoon te maken met een lichte chlooroplossing.

4. Laat de waterboiler leeglopen
Wanneer het om een elektrische boiler gaat, haal dan eerst de stroom eraf. Bevestig een label aan de waterslang als herinnering om de boiler weer te vullen in de lente. Dit om te voorkomen dat het verwarmingselement kapot gaat, wanneer je het gebruikt zonder dat er water in de boiler staat.

5. Leeg de waterslangen
Laat waterslangen leeglopen of bescherm ze. Zelfs wanneer je de waterslangen leeg laat lopen, is het een goed idee er eerst een antivriesoplossing (50-50%) doorheen te spoelen. Sla de boiler over als jouw boot een warmwatersysteem heeft.. Wanneer jouw boot een eenvoudig watersysteem heeft, is het leeg laten lopen van de slangen (zonder de antivriesbehandeling) vaak voldoende. Zorg er dan wel voor dat er geen restje water blijft staan in de pompen of op lage stukken van de slangen.

6. Leeg het reservoir van de waterpomp
Laat het reservoir van de waterpomp leeglopen. Als het reservoir niet vanzelf leegloopt wanneer je de slangen ontkoppelt, blaas dan door het T-vormige verbindingsstuk of schud de tank leeg.

7. Koelkast en airco
Bescherm koelkast en airco en laat zoetwatersystemen leeglopen.

8. Tuinslang en pompen leeg laten lopen
Laat de tuinslang en bijbehorende pompen leeglopen Controleer aansluitingen die kunnen verhinderen dat de slang volledig leegloopt. Koppel in dat geval de slang aan alle einden los.

9. Leeg het douchereservoir
Maak het douchereservoir in de bilge leeg. Maak het bakje goed droog met een spons, ontkoppel het en giet het leeg.

10. Laat de propaanslang leeglopen
Steek een van de gaspitten aan, en eventueel andere apparaten die op gas werken, en draai de kraan op de propaantank dicht. Wanneer de branders doven, sluit je ze. Gevolgd door veiligheidsschakelaar.

11. Verwijder canvas overkappingen en zeilen
Canvas producten, zoals de sprayhood, huiken, rolfokhoezen, dektenten en de zeilen, zijn niet gemaakt om een stevige winterstorm te doorstaan. Zelfs niet in opgevouwen toestand.

12. Rolsystemen
Smeer eventuele rolsystemen.

13. Servicebeurt voor de lieren
Wanneer je de lieren aanpakt in de herfst weet je zeker dat de onderdelen niet te lijden hebben onder corrosie. Bovendien zijn ze dan aan het begin van de lente direct klaar voor gebruik.

14. Haal elektronica van boord
Elektronica vindt het in de winter prettiger in de warme omgeving van jouw huis dan aan boord.

15. Bescherm uw accu’s
Wanneer natte accu’s ontladen, verandert de elektrolyt in water, wat kan bevriezen. Op kleinere boten kun je de batterijen het beste van boord halen. Wanneer de accu’s aan boord blijven omdat ze te zwaar zijn om te verwijderen, zorg dan dat ze gedurende de hele periode netjes geladen worden.

16. Maak de motor winterklaar
Zie hiervoor de handleiding van uw motor of vraag de info aan bij de desbetreffende leverancier.

17. Verf en lak bijwerken
Werk het verf- en lakwerk bij. Laat beschadigde plekjes niet open gedurende de winter.

18. Zet romp en polyester in de was
Een lichte waslaag beschermt polyester tegen vuil en vocht. Je hoeft de was niet op te poetsen tot de lente begint. 

19. Maak de bilge helemaal droog
Lenspompen laten altijd een beetje water staan in de bilge. Spons al het water weg om bevriezing te voorkomen.

20. Haal de waterstop uit kleine boten
Dinghy’s of andere kleine boten kunnen het beste opgeborgen worden met de boeg iets hoger dan de spiegel. Haal de stop eruit zodat vocht weer uit de boot kan lopen.

21. Zet afsluiters dicht
Sluit alle afsluiters behalve die van de zelflozing in de kuip. Doe dit ook wanneer de boot op de kant in winterstalling gaat.

22. Stofzuigen, schoonmaken en poetsen
Vuil en vet zijn een goede voedingsbodem voor schimmels en weer. Maak de boot zowel aan de binnenkant als de buitenkant goed schoon. Spoel zout van de romp en het dekbeslag om corrosie te voorkomen. Vuiligheid op de romp is na een lange winter veel moeilijker te verwijderen.

23. Zet bakskisten, lades en interne luiken open
Voldoende luchtcirculatie helpt schimmel te voorkomen. Zet ook kussens rechtop. Luchtcirculatie aan alle kanten van de kussens is belangrijk. Het is nog beter om losse kussens mee van boord te nemen en op te slaan in een droge warme ruimte.

24. Dek uw boot af
Een canvas of shrink-wrap wintercover houdt niet alleen de regen buiten de boot. Ook het dek blijft op deze manier beschermd.

 

Download het volledige artikel (PDF) inclusief handige checklist hier.

 

Deze checklist is gebaseerd op het werk van Don Casey. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan de tekst. Vraag bij twijfel altijd advies aan jouw leverancier of installateur.

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »