4x mythes over superjachten die de (hele) wereld geloofde

4x mythes over superjachten die de (hele) wereld geloofde

  • maandag, 09 december 2019
  • HISWA
  • Fun

Voor een expert uit de superjachtindustrie klinken onderstaande berichten misschien sowieso wat onwaarschijnlijk. Maar vele kranten, websites en TV-zenders dachten daar anders over. Een gouden jacht bestaande uit 100.000kg goud? Waarom ook niet. Monaco op een jacht nagebouwd? Wel wat gek, maar moet kunnen toch? Helaas bleek niet altijd alles waar... Lees hieronder 4x boot hoaxes ontrafeld!

1. Het gouden jacht

In de zomer van 2011, claimde Stuart Hughes, een Britse designer dat hij was gevraagd om de History Supreme te ontwerpen. Het jacht van 30 meter lang, vervaardigd uit maar liefst 100.000kg goud en platina zou het duurste jacht ter wereld zijn. Het jacht zou voor $4.5 billion gekocht zijn door een anonieme Maleisische zakenman. Een van de meest opvallende kenmerken van dit prachtige superjacht was volgens het verhaal de master bedroom. Deze zou namelijk een muurelement hebben gemaakt van meteorietsteen en een standbeeld gemaakt van echte Tyrannosaurus Rex-botten...

Met zo’n vraagprijs verspreidde dit verhaal zich als een lopen vuurtje en de gehele wereldpers schreef er over, maar niets bleek minder waar: het bleek namelijk een hoax. Het in Italië gevestigde Baia Yachts kwam later met de verklaring dat het verhaal nep was en Hughes foto’s van hun website had gekopieerd. Tot op de dag van vandaag kom je de History Supreme nog steds tegen in lijstjes met de duurste superjachten.

 

2. Mini Monaco op een boot

Het Britse design bureau Yacht Island Design kwam begin 2011 met het nieuws een jacht te hebben ontworpen dat zou bestaan uit een aantal bekende plekken van Monaco, zoals o.a. het Monte Carlo Casino, de racebaan en Hotel de Paris. Daarnaast bevatte het ontwerp ook diverse zwembaden, tennisbanen en een mini-waterval. Geschatte waarde? €1.03 miljard. Het superjacht “Streets of Monaco” zou een brug slaan tussen nautisch design, architectuur en stedenbouw. Het Yacht Island Design team, onder leiding van Rob McPherson en Scott Poxon, had als achterliggend idee om grensverleggende superjachten te bouwen die vele andere ontwerpen zouden doen verbleken. en dat zal met dit eerste jacht wat ons betreft zeker lukken. Maar waar Yacht Island Design het project duidelijk als een concept aanmerkte, meldde diverse media echter dat dit "superjacht" ook daadwerkelijk in aanbouw was. Een superjacht makelaar heeft het zelfs te koop aangeboden op YachtWorld en zo geprobeerd een koper te vinden voor dit uitzonderlijke project… Acht jaar later hebben wij, behalve de schetsen, in ieder geval nog niks van het jacht gezien. En laten we eerlijk zijn: de kans dat dit jacht gebouwd gaat en kán worden is natuurlijk nihil.

 

3. Triple Deuce

In oktober 2014 las de nautische gemeenschap met verbijstering het nieuws over de 222 meter lange Triple Deuce, een project wat vermoedelijk werd verkocht door 4Yacht. Met z’n 222 meter zo dit het grootste privéjacht ter wereld zijn. Maar niet alleen de lengte van het superjacht trok de aandacht, ook de rest van het persbericht was opvallend. Zo is een makelaar die een persbericht uitstuurt over de verkoop van een 100+ meter jacht al uitzonderlijk en is het ongewoon om publiekelijk de kosten van het project ( € ) te noemen. Maar de verklaring van 4Yacht ging nog verder, en legde ook uit hoe de koper bang was om door een ander jacht “overschaduwd” te worden worden als hij een jacht van slechts 200 meter wilde bouwen. En om dat te voorkomen werd het jacht 222m en behield zodoende de kroon van het grootste jacht ter wereld. Het project, waarvan de ontwerpers nooit genoemd zijn, had ook een vrij “fanatiek” afleverschema en zou in zo’n 4 jaar gebouwd worden en in 2018 aan de klant worden overgedragen.

In 2016 besloot Yacht Harbour toch eens een klein onderzoekje te doen onder bekende figuren uit de superjachtindustrie. De bevindingen waren duidelijk: het Triple Deuce-project was een ‘totale fantasie’ volgens één van de respondenten. Geen enkele scheepswerf werkte anno 2016 aan een project van deze omvang en alle makelaars waren het erover eens: de Triple Deuce is een (geslaagde) publiciteitsstunt. 

 

4. Superjacht verkocht via eBay

Het onderzoek van Yacht Harbour naar de Triple Deuce leidde echter ook tot een andere bevinding, namelijk dat de Triple Deuce niet de eerste poging voor een PR-stunt was. In 2005 gaf het bedrijf een verklaring af dat het een 123 meter superjacht te koop had aangeboden op eBay. Een jaar later verscheen er opnieuw een persbericht met de boodschap dat het jacht op eBay via de knop ‘nu kopen’ verkocht was. Met een aanbetaling van $85 miljoen zou de totale verkoopprijs $170 miljoen zijn volgens 4Yacht. Toen Forbes dit probeerde te checken, bleek het jacht opnieuw op eBay geplaatst te zijn. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds geen bewijs dat een dergelijk jacht werd opgeleverd.

 

Bron: Yacht Harbour

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »