Boot huren: handige checklist

Boot huren: handige checklist

  • dinsdag, 07 augustus 2018
  • Hiswa
  • Tips & Tricks

Wil je ontdekken of varen echt iets is voor jou, dan zul je waarschijnlijk eerst een aantal keer een bootje huren. Weten waar je op moet letten als je een bootje huurt? Deze checklist helpt je daarbij.

Welke afspraken gelden als ik een bootje huur?

HISWA-verhuurbedrijven werken met een standaardhuurovereenkomst. In die overeenkomst staat onder meer wat je vaargebied is, hoe hoog de borg is en wanneer je de boot weer moet inleveren.

HISWA-verhuurbedrijven hanteren verplicht de HISWA Algemene Voorwaarden Huur en Verhuur pleziervaartuigen. Deze voorwaarden zijn, in overleg met de ANWB en Consumentenbond, opgesteld zodat naast de belangen van de ondernemer óók de belangen van de consument  zijn gewaarborgd. Een ander voordeel is dat je een mogelijk geschil kan neerleggen bij de onafhankelijke Geschillencommissie Waterrecreatie in Den Haag zodat je het geschil op een goedkope, snelle en eenvoudige wijze kan oplossen. HISWA Vereniging staat daarbij borg voor de nakoming van het bindende advies door het HISWA-lid.

Heb je een vaarbewijs nodig?

Als je een boot huurt die langer is dan 15 meter is of sneller kan varen dan 20 km/u dan heb je een vaarbewijs nodig.

Waar mag je varen?

In de (HISWA)-huurovereenkomst staat in welk vaargebied(en) je het schip mag gebruiken. Wil je naar een specifiek vaargebied, overleg dit dan vóór vertrek  met de verhuurder om teleurstelling te voorkomen.

Vind een verhuurbedrijf

Geen idee waar je een boot kunt huren? Bij Vind een bedrijf kun je zoeken naar alle HISWA-bedrijven. Daaronder zijn veel bootverhuurders. HISWA-bedrijven zijn herkenbaar aan het HISWA-logo.

Op www.vakantievaren.nl vind je alleen bootverhuurders, die zijn aangesloten bij HISWA. Je kunt een boot huren voor 1 dag of voor een hele vakantie.

De inventarisatielijst aan boord

Bij het huren van een kajuitjacht ontvang je altijd een inventarislijst. Hierop staat wat geacht wordt aanwezig te zijn bij de aanvang van de huurperiode. Bij terugkomst moet je natuurlijk  de aanwezige inventaris weer onbeschadigd en compleet inleveren. Controleer de inventarislijst voor afvaart (voordat je je handtekening zet). Kijk ook of er voldoende zwemvesten met het juiste drijfvermogen, reddingsboeien en (eventueel) vuurpijlen aan boord zijn.

Vanaf welke leeftijd mag je een boot besturen?

Volgens het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) mag een roeiboot en een open zeilboot tot 7 meter door iedereen worden bestuurd. Maar is het een open motorboot tot 7 meter die maximaal 12 km/u kan, dan moet de bestuurder tenminste 12 jaar oud zijn.

Voor alle andere boten geldt een leeftijdsgrens van tenminste 16 jaar, behalve wanneer het een snelle motorboot betreft. Hiervoor moet je als bestuurder minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een Klein Vaarbewijs.

Tanken

Let op bij het tanken van dieselolie dat je witte diesel tankt. Het is voor recreanten verboden om met rode diesel te varen.

Eh, hoe werkt het?

Zorg dat de werking van nautische apparatuur goed wordt uitgelegd en controleer of alle apparatuur werkt. Let ook op de aanwezigheid van handleidingen zodat je deze tijdens de tocht (eventueel) kunt raadplegen.

Bron: https://www.hiswa.nl/voor-watersporters/boot-huren

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »