Alles over antifouling

Alles over antifouling

  • maandag, 23 april 2018
  • HISWA
  • Tips & Tricks Nieuws

Antifouling aanbrengen

Het is belangrijk om antifouling aan te brengen op het onderwaterschip. Doe je dit niet, dan ontstaat er al snel aangroei van een flinke baard aan mosselen, algen en andere biologische organismen. Antifouling voorkomt verder ook de volgende problemen: verlies van snelheid, een verhoogd brandstofverbruik, aantasting van de onderlagen van het schip, optreden van osmose bij polyester schepen en een verminderde levensduur en waarde van het schip.

Soorten antifoulings

Er zijn twee soorten antifoulings; harde antifouling en zachte antifouling (ook wel zelf slijpende antifouling genoemd).

Harde antifouling
Met een harde antifouling voorkom je aangroei voor een aantal seizoenen en dat is ook meteen het voordeel van een harde antifouling ten opzichte van een zelfslijpende. Een nadeel is echter dat na verloop van jaren en het meerdere keren aanbrengen van een harde anti-fouling er een dikke "koek" ontstaat op de romp van jouw boot waar je weer blaasjes in kunt krijgen. Daarom is ons advies om na enkele jaren de oude lagen te verwijderen.

Zachte/zelfslijpende antifouling
Zachte antifouling, ook wel bekend als zelf polijstende of zelfslijpende antifouling slijt gedurende het seizoen van de boot, waardoor je het volgende seizoen eenvoudig weer een nieuwe laag aanbrengt, zonder dat je dikke lagen materiaal opbouwt.

Welke antifouling is geschikt?

Maar welke antifouling is nou het beste voor jouw schip? Dat hangt af van verschillende factoren.
In wat voor soort water vaar je vooral? Zoet, zout, brak? Is er veel stroming? Staat het vaargebied bekend om sterke aangroei door bijv. hogere temperaturen of veel zon? En welke antifouling is er al eerder aangebracht?

Harde antifouling
Harde antifouling is met name geschikt voor alle soorten water, bij schepen van polyester, hout staal en in sommige gevallen aluminium, lood en gietijzer (let op de productinfo van de fabrikant). Heb je een snelvarend schip, dan zal de beschermende laag sneller verdwijnen, waardoor het zijn werking verliest. Snelvarende schepen worden daarom in de meeste gevallen dan ook voorzien van harde antifoulings. En staat je boot regelmatig in een opslag of droog? Dan is het ook aan te raden om voor harde antifouling te kiezen. Let wel op! Harde antifouling kan niet over zachte antifouling. Weet je niet wat er eerder is aangebracht? Dan test je dit eenvoudig door met een natte doek over de romp te wrijven. Zit er verf op? Dan is er zachte antifouling gebruikt en kun je geen harde laag aanbrengen.

Zachte/zelfslijpende antifouling
Zachte antifouling is geschikt voor schepen van hout, staal en polyester en in sommige gevallen aluminium, lood en gietijzer (let op de productinfo van de fabrikant) die varen in zoet, zout of brak water. Zachte antifouling is met name geschikt voor langzaam varende zeil- en motorboten (tot 25 knopen). Het houdt één seizoen en dient daarna opnieuw aangebracht te worden.

Zonlicht

Zonlicht heeft ook invloed op de aangroei. Ligt een zijde van de boot meer in de zon? Dan ga je het verschil in aangroei zeker merken. Het is dan raadzaam om de aangroei regelmatig met een borstel te verwijderen.

Wel of niet koperhoudend?

Met behulp van onderstaande grafiek kun je bepalen welke antifoulings het meest geschikt zijn voor jouw situatie. 

Basis antifoulingcoating

Zout water

Brak water

Zoet water

Chloorrubber

Minder geschikt

Geschikt

Zeer geschikt

Koperhoudend

Zeer geschikt

Zeer geschikt

Minder geschikt

Biocide houdend

Geschikt

Geschikt

Zeer geschikt

Koper en biocidevrij

Af te raden

Minder geschikt

Zeer geschikt

Milieuvriendelijk alternatief

Tegenwoordig bestaat er ook een milieuvriendelijk alternatief voor antifouling,  Finsulate. In plaats van verf, wordt een zelfklevend folie als "wrap" om de romp van het schip aangebracht. Wraps worden steeds meer toegepast in de jachtsector en Finsulate is de eerste wrap voor onder water. Het product bevat geen giftige stoffen en gaat minimaal 5-10 jaar mee. Hierdoor wordt het milieu gespaard, alsook de portemonnee van de gebruiker. Finsulate is bovendien uitgeroepen tot HISWA Product van het Jaar 2018.

 

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »