Aan lagerwal? Tips voor het aanmeren en wegvaren

Aan lagerwal? Tips voor het aanmeren en wegvaren

  • donderdag, 06 september 2018
  • HISWA
  • Tips & Tricks

Heb je eindelijk een perfecte plek gevonden (of toegewezen gekregen), blijkt het aan lagerwal te zijn… Nu is, afhankelijk van de windkracht, aanmeren niet altijd het grootste probleem. Maar hoe kom je ooit weer soepel weg als de wind voorlopig niet draait? Wij nemen je stap voor stap mee!

Aanmeren bij lagerwal

Het belangrijkste bij aanmeren aan lagerwal is vooral dat je het gecontroleerd doet. Vaar onder een hoek van ongeveer 30 graden richting wal en laat je verlijeren tot je evenwijdig aan de wal ligt. Geef eventueel zacht gas vooruit of achteruit om bij te sturen. Probeer de motor niet te veel te gebruiken en laat je door de wind naar wal toe blazen. Zorg wel dat er genoeg stootwillen aan de zijkant hangen, vooral bij harde wind is een extra stootwil geen overbodige luxe! 

Wegvaren bij lagerwal: de 2 meest gebruikte manieren

Wegvaren bij lagerwal is lastig, je wordt immers steeds weer tegen de wal geblazen. Deze manoeuvre kan dan ook vaak gepaard gaan met stress en soms zelfs schade. Veilig wegvaren doe je vooral door zo veel mogelijk gebruik te maken van de lijnen in combinatie met de motor. Ook hier is het weer erg belangrijk om genoeg stootwillen te hebben hangen en tijdens de manoeuvre ook in de gaten houdt of ze nog goed hangen. Liever één te veel, dan een kras op je boot.

Achterspring

Als we vooruit willen wegvaren, draaien we de boot eerst met de punt in de wind door de boot achteruit in de achterspring te varen. Als de punt voldoende van de wal weg gedraaid is, vaar je vooruit weg.

Aanmeren lagerwal achterspring

Stap-voor-stap:

  1. Gooi alle lijnen, behalve de achterlijn, los. Houdt de achterlijn met een slag om de kikker (op slip) vanaf de boot vast.
  2. Zet de achterlijn voorzichtig op spanning. De achterkant van de boot zal nu richting de kant draaien en de punt zal langzaam tegen de wind in draaien. Zet zacht de motor in z’n achteruit te zetten. Belangrijk dat je achter genoeg stootwillen en achterop een bal hebt hangen. Als de boot stopt met draaien, geef je eventueel een beetje meer gas.
  3. Als de boot ver genoeg gedraaid is, kan de motor in neutraal gezet worden en de achterlijn eraf gehaald worden. Belangrijk is dat er vervolgens zonder twijfel de motor in z’n vooruit gezet wordt. De achterlijn moet dus snel los kunnen gaan.  

Voorspring

Wil je achteruit, tegen de wind in wegvaren? Dan varen we eerst het schip vooruit in de voorspring. Als het achterschip voldoende is weggedraaid, varen we achteruit tegen de wind in weg en halen we tijdens het wegvaren de voorspring binnen.

Aanmeren lager wal voorspring

Stap-voor-stap:

  1. Maak alle lijnen waarmee de boot vastligt los, behalve de voorspring. Houd de voorspring vanaf de boot met een slag om de kikker (op slip) vast. Nu kan de voorspring voorzichtig op spanning gezet worden. De punt zal nu wat richting de kant draaien. Hang hier dus genoeg stootwillen! Zet nu zacht de motor in z’n vooruit.
  2. Doordat de motor de boot vooruit duwt begint deze te draaien. Stuur richting de kant, om de draai te versterken.
  3. Wanneer het schip ongeveer 45 graden gedraaid is, zet je de motor in neutraal. Een bemanningslid kan nu de voorspring helemaal losmaken. Geef nu een flinke dot gas achteruit en vaar weg.

 Met dank aan Marrekrite (www.marrekrite.frl/varen/) en BeterZeilen (www.beterzeilen.nl) voor beeldmateriaal en tekst.

 

Ook interessant:

- Hogerwal-alert! Tips voor aanmeren en afvaren bij aflandige wind

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »