11x Tips voor varen in de winter

11x Tips voor varen in de winter

 • woensdag, 04 december 2019
 • HISWA
 • Tips & Tricks
Gek op zeilen? Maar zodra het kouder wordt stop je? Dat hoeft niet! Varen in de winter is een fantastische ervaring: de rust, de knusheid! Wel is het verstandig om je goed voor te bereiden op zo’n winters tochtje. Zie hieronder 11 tips om te varen in de winter:

 1. Hoewel het in de zomer natuurlijk ook belangrijk is om op het weer te letten, is dit in de winter nóg belangrijker. Je wilt je, zeker in de winter, niet laten verrassen door die ene bui! Luister dus goed naar weerberichten, zowel voor vertrek als tijdens het varen: weersveranderingen komen snel. Staar je dan ook niet blind op die vooraf bepaalde bestemming, maar laat het weer leidend zijn en houdt alle opties open. Ook eventueel terugkeer naar de haven.

 2. Kies je kleding met zorg. Op het water is het aan te raden veel laagjes te dragen. Vaak heb je wel een goed zeilpak, maar draag je niet altijd de beste onderkleding. Een combinatie van thermo-ondergoed, fleece en je winddichte zeilpak maakt varen in de winter al een stuk dragelijker. Vergeet ook niet winddichte handschoenen en een warme muts aan te doen, op het water kunnen je handen en gezicht snel, heel koud worden.

 3. Schoeisel, ook zo’n ding… Rubber zeillaarzen blijken niet altijd goed de warmte vast te houden, zelfs niet met een paar lagen warme sokken. Als het droog en rustig weer is voldoen goede, normale schoenen met warme sokken vaak ook. Maar met regen wordt dit toch een ander verhaal. Ben je dus van plan vaker te gaan varen in de winter, investeer dan in een goed paar warme, leren zeillaarzen. 

 4. Eet veel! De calorieën jaag je er snel door heen en vermoeidheid, concentratieverlies en zeeziekte liggen op de loer. Zorg voor voldoende (voedzaam) eten aan bord. Raakt iemand toch onderkoeld? Dan kan je symptomen herkennen als: rillen, sufheid, verward spreken en stijfheid. Er wordt gesproken van onderkoeling als de lichaamstemperatuur onder de 35°C graden is. Laat degene wat warms drinken, houd hem uit de wind en vaar naar de dichtstbijzijnde haven of aanmeerplek.

 5. Omdat de dagen kort zijn, is het aanlopen van havens in het donker geen uitzondering. Zorg dus voor goede verlichting op de boot.

 6. Houd bij lichte vorst rekening met gladheid. In de zomer kunnen steigers al glad zijn, maar in ’s winters kan dit nog erger zijn. Bij lichte vorst vriezen houten steigers vaak wat aan en kunnen ze spekglad worden. Hetzelfde geldt overigens voor je boot: ook deze kan bij lichte vorst zeer glad worden. Let dus goed op als je over de boot loopt tijdens het varen (een life-line geen overbodige luxe) of bij het aan- en afmeren.

 7. Een nat pak haal je liever niet in de winter, men kan snel onderkoelt raken. Zorg dan ook dat de bemanning goed weet wat te doen bij een man-over boord-situatie. Snel handelen is (vooral in de winter) erg belangrijk. Laat iemand alarm slaan en geef hierbij aan dat het om een (mogelijk) onderkoelingsgeval gaat. Zorg dat iemand constant de drenkeling in de gaten blijft houden. Als de drenkeling eenmaal terug aan boord is, wikkel hem dan zo snel mogelijk in warmtedekens en houd hem uit de wind. Geef indien mogelijk warms te drinken met suiker er in.

 8. Zorg voor extra brandstof, gas en drinkwater. In de winter is het drinkwater in de havens meestal afgesloten en zijn de mogelijkheden om aan te vullen beperkt.

 9. Vorst hoeft geen hindernis te zijn bij varen in de winter, drijfijs is dat daarentegen wel. Wees dus flexibel, houdt het weerbericht in de gaten en zorg voor genoeg warmte in de kajuit. Eventueel met een kleine kachel. Er bestaan elektrische kacheltjes die je op 12V aan kan sluiten.

 10. Zoek je nog een gezellige haven tijdens de kerst? Het is misschien een iets pittiger tochtje, de Waddenzee in de winter, maar al jaren wordt de haven van Terschelling genoemd als dé Kersthaven. Verlichting in de verstaging verplicht!

 11. En de allerbelangrijkste tip: vergeet niet te genieten! Geniet van het mooie winterse licht, geniet van de stilte, geniet van het geluid van de natuur, de verlaten havens en uiteraard die heerlijke kop warme chocomelk!

Deel dit artikel

Nieuwste Video

Meer video's »