InnovationLAB

In het InnovationLAB kwamen innovaties, trends, kennis en marktontwikkelingen bij elkaar. Samen met TU Delft Dreamteams, TU Twente, JY Surf.com, Sailing Innovation Centre en WK Zeezeilen, werden diverse innovatieve projecten gepresenteerd, waarbij interactie en beleving centraal stonden. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende projecten op het InnovationLAB 2017.

Binnenkort is er meer informatie te vinden over innovaties tijdens HISWA 2018.

HISWA Awards

Ieder jaar wordt op de HISWA de Product van het Jaar award uitgereikt aan het bedrijf met de beste productinnovatie in de watersportbranche. Daarnaast wordt aankomende editie voor het eerst de HISWA Hebbeding award uitgereikt. Deze award wordt toegekend aan het bedrijf met het leukste snufje of gadget die het varen nog leuker of gemakkelijker maakt en een musthave is voor iedere watersporter.

Meer over het Product van het Jaar »

TU Delft Dreamteams - WASUB

Het TU Delft WASUB Dreamteam ontwerpt en bouwt een eenpersoons door menskracht aangedreven onderzeeër om te racen in internationale competities. Door middel van een trapbeweging, net als bij een fiets, bewegen de vleugels op en neer en door de hoek telkens aan te passen wordt er voortstuwing gecreëerd. Het doel is om op een parcours van 100 meter een zo hoog mogelijke snelheid te behalen. In 2016 was de op de HISWA aanwezige WASUB een schroefaandrijving, afgelopen editie was dit een vleugelaandrijving. Dit is een compleet nieuwe en door de TU Delft Dreamteams ontworpen manier van aandrijving. 

TU Delft Dreamteams – Solar Boat

Het TU Delft Solar Boat Team ontwikkelt een door zonne-energie aangedreven boot, met als doel de Monaco Solar Challenge te winnen en het Engelse kanaal in recordtijd over te steken. Doordat ze gelimiteerd zijn aan een bepaalde hoeveelheid binnenkomende energie, wordt er gebruik gemaakt van 3 draagvleugels die de weerstand drastisch verminderen en zo het energieverbruik laag houden. Bij +/- 20 km/h wordt de volledige romp uit het water getild. De vleugels worden aangestuurd door middel van sensoren die de hoogte van de het water en het patroon van de golven analyseren en zo automatisch de boot op de goede hoogte houden. Dit is allemaal mogelijk omdat de gehele boot slechts 100 kg weegt! 

TU Twente – Solar Boat

Ook Solar Boat Twente maakt een innovatieve boot op zonne-energie om daarmee in de top-3 te finishen op het WK in Monaco en om zo duurzame energie te promoten. Met het zonnedek wordt stroom opgewekt, die op de meest efficiënte manier wordt omgezet in een voorwaartse beweging om zo als eerste de finish te bereiken op het WK in Monaco. De romp wordt door draagvleugels uit het water getild. Zo wordt de weerstand drastisch verminderd en kan de boot een topsnelheid van zo’n 45 km/h bereiken. Innovaties in deze boot zijn de thin-film zonnecellen, elektronisch aangestuurde draagvleugels en de contra-roterende propeller. Deze Solar Boat is te zien in het InnovationLAB!

Sailing Innovation Centre en WK Zeezeilen 2018

Het Sailing Innovation Centre en de organisatie van het WK Zeezeilen 2018 laten diverse technologische nieuwtjes zien. Bezoekers kunnen het ‘hangen’ in een Laser zeilboot oefenen op het droge en zich vergelijken met een topzeiler. Ook is te zien hoe trainingen van topzeilers worden geanalyseerd met behulp van camera’s en video. Diezelfde systemen worden gebruikt tijdens het WK Zeezeilen 2018 in Scheveningen, om toeschouwers op de wal en thuis beter te informeren. De WK Organsiatie geeft daarnaast op een toegankelijke manier inzicht in de modellen die de handicap berekenen voor de boten die meedoen aan deze wedstrijd.

Julian Yoshi van Vliet van JYSurf.com

Julian Yoshi van Vliet van JYSurf.com maakt zelf van scratch af surfboards van bio-based epoxy. Hij heeft zijn eigen machine ontworpen in samenwerking met de TU Delft en is constant bezig met het verduurzamen van dit productieproces. Op het InnovationLAB wordt een onderdeel van dit productieproces nagebouwd en geeft Julian gedurende alle dagen van de HISWA demonstraties over hoe hij deze duurzame surfboards lamineert. Deze nieuwe aanpak van de surfplankontwerp, de productie en de recycleerbaarheid maakt dit product duurzaam en innovatief in zijn soort. Kom een kijkje nemen in het InnovationLAB!

Bekijk de video voor een impressie »