Op HISWA 2017 werd binnen HISWA Klassiek voor de vierde keer gestreden voor de Amateur Boot Bouw Award (ABBA), een vanuit het Watercraft Magazine uit Engeland overgewaaide presentatie waar amateur bootbouwers hun zelfgebouwde boot aan het publiek laten zien.

Deelname

Deelname staat open voor zelfbouwers, die vanaf tekening of aan de hand van een bouwpakket een boot hebben gebouwd.

Boten die kunnen worden ingeschreven mogen door een of meerdere thuisbouwers zijn gebouwd van hout of multiplex, niet door professionele werfbouwers of studenten bootbouw met een volledige van machines en/of leraren voorziene werkplaats.

Uit alle inzendingen werden enkele boten genomineerd als kanshebber. Deze boten werden tevens tijdens de HISWA tentoongesteld HISWA Klassiek.

Deelname voor 2017 is inmiddels gesloten en de nominaties zijn bekend.

Bekijk snel de genomineerden »

Download het juryrapport (PDF) »

Criteria

  • Bootontwerp: Helemaal zelf ontworpen, van een gekochte tekening gebouwd of gebouwd middels een aangeleverd bouwpakket.
  • Complexiteit van de bouw: Van simpele open knikspant romp tot een complexe constructie met compleet interieur en inboard motor.
  • Ervaring en kundigheid: Van dappere beginner met amper ervaring tot semi-professional.
  • Bouwomstandigheden en materiaalgebruik: Is er gebouwd in een mooie, riante loods of is er gewerkt onder een zeiltje over je halve tuin? Is eerste klas materiaal aangeschaft of is materiaal hergebruikt?

HIS - ABBA Winnaar

Winnaar 2016

Dokkumer Johan Boksma is uitgeroepen tot beste amateur botenbouwer 2016. Johan is afgelopen 5 jaar druk bezig geweest met het bouwen van een ware Riva look-a-like, gebaseerd op het type Aquariva. De geheel uit hout gemaakte 9,5m lange boot is met de hand gebouwd in een schuur in Damwâld en voorzien van een 5,7 liter Volvo Penta binnenboord motor met een vermogen van 275 pk. Met deze Award op zak kan de Aquadomus aan z’n eerste vaarseizoen beginnen.

Genomineerden ABBA 2017 - boten < 5 meter

 

De zeilsloep van Christiaan Helder

 

De "Pas de Quoi" van Paul van Esser

De Morbic 10 van Benno Rikkers

Genomineerden ABBA 2017 - Boten > 5 meter

 

De Motorsloep van Serge Diederick

 

De Steilsteven van MaritiemeTechniek Rotterdam

De Beniguet van Peter Bakker

Een eervolle vermelding gaat naar:

De CoolFinn van Hans Schipper

Vanwege een bijzondere creatief hergebruik van oud materiaal.